Жіночі примхи

Інтернет журнал для жінок!

Застосування рапсового масла

Ще кілька років тому господині і не чули про такий продукт як рапсове масло. Раніше в магазинах продавалися в основному соняшникова та кукурудзяна олії, іноді ще бавовняне, але його теж не знали, куди толком застосувати. Сьогодні ж рапсове масло завойовує все більшу популярність, його додають навіть в дитяче харчування

Поява рапсового масла

Як саме сталося рослина рапс, з якої і добувають цілющу олію, вчені до цих пір так і не з’ясували. У дикій природі воно не росте, а як сільськогосподарська культура вирощується вже кілька тисячоліть. Це рослина відноситься до сімейства капустяних і десять років тому з нього почали добувати біопаливо.

На думку генетиків, рапс стався від городньої капусти і супереци, або польової капусти, яку дуже довгий час вважали бур’яном. Але в той же час з насіння супериці вже довгі роки видобувають масло, яке потім додають в мило, а також у різні технічні рідини. Так ось суперецу і вважають одним з різновидів ріпаку, і в деяких джерелах взагалі ці дві рослини описується як одне ціле.

Де саме з’явився рапс, теж невідомо, але на наших землях почали садити цю культуру в 19 столітті, в цей же час з нього стали робити і масло. Але потім майже на століття про ріпак забули і тільки зовсім недавно це масло з’явилося у виробництві.

Багато хто вважає, що рапсове масло корисніше оливкового, хоча останнє вважається чи не універсальним. Ці два масла і за смаком схожі, і за поживними властивостями, але ось рапсове коштує трохи дешевше. Саме через це подібності в деяких країнах ріпак має назву «північна олива», хоча це не дерево.

Склад масла вивчений ще недостатньо ретельно, відомо, що в ста його грамах міститься близько 900 ккал і практично сто відсотків жирів, в яких є насичені і ненасичені кислоти. Найбільше в олії олеїнової кислоти, є також ерукова і ейкозеновая кислоти. Серед полінасиченних особливо цінними є лінолева і альфа-ліноленова кислоти. Серед вітамінів можна виділити вітамін Е і групу В, з корисних речовин – фосфор, каротиноїди, кальцій, мідь.

Корисні властивості олії

Завдяки тому, що в олії ріпаку міститься багато ненасичених кислот, ми рекомендуємо включати в своє меню тим, у кого є проблеми з шлунково-кишковим трактом і кровоносною системою, тому як при регулярному вживанні цього продукту знижується ризик утворення тромбів. Також добре впливає прийом масла і на обмін речовин, прискорюється процес оновлення клітин, повні люди позбавляються від зайвих кілограмів, завдяки тому, що шкідливий холестерин не осідає на судинах, а виводиться назовні. У дієтичному харчуванні це масло рекомендовано вживати замість всіх інших масел в стравах.

В рапсі більше, ніж в оливках, есенціальних кислот, які відіграють найважливішу роль в організмі, вони потрібні для клітинних мембран і мають властивості антиоксидантів.

Рапсове масло часто застосовується не тільки в кулінарії, але і для приготування косметики своїми руками. Воно чудово пом’якшує шкіру, живить її і зволожує. А в фармакології використовують простерилизоване масло, воно потрібно для приготування розчину для ін’єкцій.

Попит на даний продукт зростає з кожним днем, тому що змінюється і його якість. Є країни, де масло ріпаку роблять на основі маргарину і тоді його додають в салати, і воно довго зберігається прозорим і при контакті з повітрям не псується.

У жінок цей продукт є профілактикою раку грудей, завдяки тому, що до його складу входить аналог жіночого статевого гормону естрадіолу, тільки рослинного походження. Цей гормон для жіночого організму є дуже важливим, тому що саме він відповідає за можливість жінки зачати дитину.

Пару років тому вчені проводився соціальне опитування серед мешканок Сан-Франциско, і з’ясувалося, що ті жінки, які користувалися для приготування страв рапсове масло, набагато рідше знаходили освіти в грудях, ніж ті, що користувалися будь-яким іншим маслом рослинного походження.

Якщо ж говорити про користь ріпакової олії для серцевої системи, то за змістом мононенасичених жирних кислот, які потрібні для безперебійної роботи серцевого м’яза, то цей продукт буде стояти на першому місці, поступаючись оливковому і обходячи соняшникову олію. Цей продукт додають навіть в дитяче харчування, мотивуючи це тим, що воно корисне для організму, що росте.

Застосування рапсового масла

Корисніше всього для організму вживати рапсове масло в сирому вигляді. Можна їм заправляти овочеві салати. Можете приготувати такий вітамінний салат: взяти півкілограма сирої моркви і по сто грам чорносливу і кураги.

Моркву почистити і потерти на невеликій тертці, сухофрукти помити і залити на кілька хвилин окропом, щоб вони стали м’якими. Далі їх дрібно порізати і залити рапсовим маслом, приблизно 50 мл, додати за смаком сіль, полити трохи лимонним соком, можна за бажанням додати насіння кмину або кропу, салат перемішати і можна подавати на стіл.

Використовують масло ріпаку і в приготуванні домашньої косметики. Особливо корисною для шкіри стане ванна з цим продуктом. Після неї шкіра буде дуже ніжною, бархатистою. Щоб приготувати цілющу ванну, візьміть стакан молока, четверту частину склянки морської солі, чайну ложки крохмалю кукурудзяного, дві столові ложки олії ріпаку, пару крапель олії лаванди, екстракт липи, трохи сухих квітів, бажано лаванди. Цю суміш потрібно додати в теплу воду і приймати ванну чверть години. Така ванна не тільки подпитает шкіру, але ще й заспокоїть нерви, зніме запалення на шкірі, усуне мікроби.

 

Можна рапсове масло приймати як ліки натщесерце по чайній ложці в день, бажано це робити з ранку. І після того, як порадитеся зі своїм лікуючим лікарем.

Протипоказання до масла

Вживати олію з ріпаку можна людям, страждаючим діареєю, при загостренні хронічного гепатиту, жовчнокам’яної хвороби, а також якщо є індивідуальна непереносимість препарату.

Один з головних недоліків даного продукту – це велика кількість ерукової кислоти, з нею складно впорається в організмі ферментам, і вона не повністю витратиться, а накопичується в органах і одного разу може дати збій в репродуктивній системі організму. У дітей це може позначитися на затримці статевого розвитку. Крім цього дана кислота негативно впливає на роботу печінки, серцевого м’яза, стані скелета і судин. Тому в деяких країнах Європи певні сорти даного масла заборонені до вживання, як продукт харчування. Незважаючи на це, в Німеччині даний продукт є одним з найпопулярніших і його в їжу вживають набагато частіше інших масел.

При виборі масла звертайте увагу на його запах, він повинен бути ароматним, що не прогірклим, і на колір – хороше масло має світлий колір з жовтим відтінком. Якщо в пляшці є осад, значить, масло окислювалося, його брати не потрібно. Зберігати його потрібно тільки в темному місці, для смаження використовувати не рекомендується, під дією високих температур в ньому утворюються небезпечні сполуки. Краще додавати його в салати і не сумніватися, що так воно приносить тільки користь.

Будемо вдячні за оцінку.
Дуже поганоПоганоПосередньоДобреВідмінно (Оцінок немає)
Loading...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*